Uppskattningsvis gör de mer än 50.000 sportdykarna i Sverige mer än en halv miljon dykningar om året. Trots detta är kultur- och naturmiljön under vattenytan är ett underskattat utflyktsmål. I andra delar av världen har man i mycket högre grad än i Sverige tagit tillvara den potential som finns här.

Möjligheten att se och uppleva vad som finns under ytan är inte begränsad till dykare (som naturligtvis har lättare än andra att ta sig till sevärdheter under ytan). Också ”vanliga” besökare kan idag med hjälp av tekniska hjälpmedel och datorer få en upplevelse utöver det vanliga. Just detta var temat för dagens seminarium i Malmö: Undervattensturism — framtidens möjligheter.

Seminariet inleddes med att Andreas Olsson från Statens maritima muséer gav en inblick i vad myndigheten arbetat med på senaste tiden inom den kluvna uppgiften att både skydda känsliga objekt från den besvärliga plundringen, samtidigt som man vill göra dem mer tillgängliga. Ett exempel som togs upp var det s.k. Dalarövraket som öppnats för organiserad dykning, samtidigt som det utgör ett värdefullt kulturobjekt liksom projektet Blue Parks som syftar till att etablera dykstigar eller dykparker, för att skapa nya besöksattraktioner och stärka regional turism.

Jan Öijeberg från Malmö Muséer berättade om det regionala arbetet med att ta fram lämpliga mål för dykturismen och den ”torra dykning” som kan göras med hjälp av fjärrstyrda undervattenskameror. Exempel som visades var Kanonvraket från amiral Nelsons utflykt till Köpenhamn 1801 som ledde till Slaget på Redden, men också naturobjektet Djupeskog vid Kivik med 9.000 år gamla trädstammar och en vattenfylld järngruva i Södra Hulta i Norra Skåne.

Foto: Nina Hansson

Arne Sjöström från Lunds universitet bjöd på en initierad och detaljerad beskrivning av undervattensarkeologi inriktad på fynd från stenåldern, exemplifierad av undervattensskogen Djupeskog och ackompanjerad av illustrativa ljusbilder.

Johan Delfalk från Adventura gav en inblick i upplevelseföretagarens värld med utblickar mot snart sagt jordens alla hörn. Adventura har haft arrangemang just i det ovan nämnda Djupeskog, där torrdykning med ROV kombinerats med andra aktiviteter som t.ex. skutsegling. Hans bedömning är att den skånska undervattensvärlden mycket väl kan bjuda på upplevelser som kan stå sej i konkurrensen och bilda bas för lönsamt företagande.

Tommy Håkansson avslutade seminariet med att beskriva dykturismen ur ”brukarnas” synvinkel, och berättade om hur Malmö sportdykarklubb genom utbildning och aktivt arbete arbetar med bevarande av kulturarv och skeppsvrak, för att spara upplevelsen till andra. Detta är inte självklart, många sportdykare tar ”souvenirer” i större eller mindre omfattning.

Seminariet avrundades med ett öppet rundabordssamtal, där framtiden för undervattensturismen diskuterades.